Dijital Dönüşüm
Türkiye'de Dijital Okuryazarlık ve Üretkenliği Arttırmak Teknoloji ve Yapay Zeka Temelli Eğitim Sistemini Güçlendirmek Teknoloji Bağımlılığını Azaltarak Bilinçli Kullanım Sağlamak Türkiye'nin Küresel Rekabet Gücünü Arttırmak
Sorun: Günümüz Türkiyesi’nde toplumsal olarak bilişim teknoloji üretkenlik dijital dönüşüm yapay zeka tasarım ve benzeri konularda toplumun nezlinde ve genelinde yeterli bilgi birikim ve donanımın olmaması bunun yanında bilhassa gençlerimize yönelik rehberlik eğitim yönlendirme ve benzeri konularda yardım ve destek sağlayacak hem profesyonel bir ekibin olmayışı hem de gençlerin temelde teknoloji ve bilişim üzerine dayalı bir eğitim almalarının bulunmayışı.
1. Globalleşen ve yapay zeka üzerine temellenmeye başlayan ulusal ve uluslararası Çağa ayak uydurulması modernleşme için ihtiyaç duyulan teknolojik dönüşüm kalkınma gelişim uygulama ve benzeri atölye faaliyetlerinin yerine getirilmesi ya da yerine yeterince yerine getirilememesi özellikle çocuklarımızın ve genç neslin birikim ve teknoloji alanındaki faaliyetlerden bir haber olarak her alanı bilinçsizce kullanmaya devam etmesi ve akabinde daha büyük sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır 2. Yapay zeka bilişim teknoloji tüm bu alanları kapsayan her türlü platform uygulama veri tabanı program ve benzeri alanlarda sadece bireysel değil ulusal çapta da yaşanması muhtemel güvenlik sorunlarının önüne geçilmesi adına çocuklara çağından başlayarak bir farkındalık oluşturulması sağlanacaktır aksi taktirde özellikle tüm kamu kurum ve kuruluşları daha içine alan bu dijital çağın getirisi olarak karşılaşılması muhtemel tüm sorunlara karşı özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz neredeyse bütünüyle karmaşık bilinçsiz bir şekilde yetişeceklerdir. 3. Özellikle bu önerimizle birlikte çocuklarımızın sınıf ortamlarında sosyal ve dijital yaşamlarında ve tüm yaşam alanlarında daha aktif şekilde katılmış olmaları sağlanarak hem doğru sosyal medya ve teknoloji kullanımı hem bu alanda kendini geliştirme ve katkı sunma imkanı bulacaklardır aksi halde bilhassa teknolojinin kötü kullanımı sonucu çocuklarımıza ve gençlerimizin olası yeteneklerinin keşfedilmesi bir tarafa asosyalite farklı bağımlılık türleri bağımlılığın fiziksel sosyal psikolojik boyutlara varan sorunları ortaya çıkması muhtemeldir ki hepimizin malumu olduğu sürece günümüzde de buna benzer pek çok örnek vaka ile karşılaşılmaktadır. Bu öneriyle birlikte sadece bireysel değil çocuklarımız da başlayan ve toplumun tüm geneline yayılan bir dönüşüm yakalama imkanı bulunabilir.
Projenin mahiyeti: Söz konusu dijital dönüşüm dersi daha evvel belirtildiği üzere çocukların gelişim dönemleri ve teknofest gençliğine dahil olma süresini kapsayan altıncı sınıf ve sonrasında olma zorunluluğu gözetilerek ilkokul dördüncü sınıf ortaokul beşinci ve altıncı sınıflarda bilişim ve teknoloji alanındaki ders uzman yetkin kimselerce okutulacaktır. Söz konusu dersin teknoloji tasarım ve benzeri derslerden farklı olarak bilişime teknolojiye yapay zekaya ve tüm teknoloji araçlarına yönelik olmasının yanı sıra öğrencilerden amiyane tabirle teknofest gençliğine hazırlık yapma imkanı sağlayacaktır ki bu sayede bir teknoloji meraklısı genç nesil yetiştirilmesi sağlanmış olacaktır. Dersin kapsamında çocuklarımıza yapay zeka yazılım ve benzeri tüm sanal ve teknolojik programların efektif şekilde kullanımının öğretilmesi ve bunlarla ilgili projeler fikirler üretebilmesi sağlanabilecektir. Söz konusu dijital dönüşüm dersi öncelikle Marmara bölgesinde belirlenecek pilot okullarda uygulamaya başlayacak ve daha sonra dersin mahiyetinin kapsamına göre hazırlanacak altyapı ve sınıfların tekemmül edilmesinden sonra milli eğitim bakanlığı bünyesindeki tüm okullarımızda okutulmaya başlatılması planlanmaktadır. Bununla ilgili daha profesyonel eğitim ve benzeri olanakların sağlanması için de süreçte birlikte sadece bu alana yönelik üniversitelerimiz kapsamında bölümler açılması ve bu dersle ilgili uzmanlaşmanın sağlanması hedefler arasındadır. Söz konusu önerimiz kapsamındaki dijital dönüşüm dersinin müfredatı teknoloji yapay zeka ve buna dair tüm alanları kapsamasının yanı sıra öğrencilerin sosyal becerilerinin gelişmesini de sağlayarak çocuklarımızın teknoloji iyi kullanmasını ve teknoloji kullanırken ortaya ürünler koyabilmesini projeler gerçekleştirebilmesini hedeflemektedir. Bu sebeple söz konusu proje dersi kapsamında çocuklara yönelik yazılı sözlü bir uygulama yapılmaması ve bunun yerine öğrencilere dersin amacına binaen uygulama proje tasarım ve benzeri teknolojik bir ürün koyması sağlamakla birlikte öğrencinin gelişimine hizmet veren dersin bu kapsamda olması hedeflenmektedir. Söz konusu dijital dönüşüm dersi kapsamında öğrencilerin teşvik edilmesi motivasyonlarının artırılması ve ortaya koydukları ürünlerin bizatihi okulda kurulan bir komisyon tarafından incelenerek ilgili bakanlıklar bünyesinde takibinde olması planlanmaktadır.
Çözüm önerileri: Öncelikle dijital dönüşüm adı altında çocuklarımızın gelişim dönemleri ve teknofest gençliğini yakalama dönemleri dikkate alınarak tasarlanan bu ders kapsamında çocuklarımızın ve gençlerimizin teknolojinin kötü kullanımı ve risklerinden korunmasının yanı sıra bu yöndeki olası meziyetlerinin ve yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanarak çocuklarımızın ve gençlerimizin teknoloji ile barışık teknolojiyi doğru kullanan ve bu alanda olası yeteneklerini keşfedebilecekleri proje ve uygulamalar tasarlamaları varsa yeteneklerinin ortaya çıkarılmasına ve bunların hem kendisi hem de ülkemiz için kullanma imkanı bulması sağlanabilir bununla birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin günümüz çağı yakalamaları sağlanabilir.
Performans göstergeleri: Proje ürün ortaya koyma Komisyon takibi ve değerlendirmesi Bakanlıkların takibi ve değerlendirmesi Ölçme ve değerlendirme süreci
EĞİTİM